Nederland gaat voor veilig e-mailverkeer zorgen. Bedrijfsleven, brancheorganisaties en overheid gaan gezamenlijk misbruik zoals phishing en het afluisteren van e-mail aanpakken. Daartoe hebben zij met steun van het ministerie van Economische Zaken en het Forum Standaardisatie de ‘Veilige E-mail Coalitie’ opgericht. Dit is 2 februari 2017 bekend gemaakt tijdens het symposium van het Forum Standaardisatie.

In een intentieverklaring Veilige E-mail Coalitie (lees hier) gaan partijen als het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Rijks-CIO), Fraudehelpdesk, Nederland ICT, Belastingdienst, PostNL, KPN, MKB-Nederland etc. binnen hun organisaties aan de slag met het invoeren van maatregelen voor het beveiligen van e-mailverkeer. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van gezamenlijk vastgestelde standaarden. Marcel Krom, CIO bij PostNL heeft het zelfs over een mail-ecosysteem  (https://www.forumstandaardisatie.nl/nieuws/nederland-zorgt-voor-veilig-e-mailverkeer). Of Darwin dit 150 jaar geleden zou hebben voorzien?

Wat valt verder op aan de berichtgeving? De coalitiepartijen nemen het e-mail kanaal zeer serieus. Ze zien e-mail als het meest gangbare digitale communicatiemiddel binnen Nederland aangezien we koploper zijn in de online wereld. Miljoenen Nederlanders verzenden en ontvangen dagelijks samen tientallen miljoenen e-mailberichten. Bedrijven, particulieren en overheden moeten daarom kunnen vertrouwen op veilige e-mail. Goede beveiliging kan dan geen kwaad.